Rejsetips

Split-Dalmatien – strande, kultur og byliv i ét

Kroatien blomstrer. I de senere år er det østeuropæiske land vokset i popularitet blandt danskere med trang til sol og hav. Kroatien har en lang kyst med krystalklart vand ved Adriaterhavet og 300 solskinsdage om året. Når dette kombineres med lækker madkultur og smukke oldtidsbyer er det ikke svært at forstå hvorfor Kroatien, og i særdeleshed Split-Dalmatien, står højt på turisters ønskeliste.

Split-Dalmatien er et område i det central-sydlige Kroatien med 455.000 indbyggere og en af landets mest populære feriedestinationer. Split er den næststørste by i Kroatien og ligger mellem spektakulære bjerge og det smukke Adriaterhav. Dalmatien var tidligere en del af det romerske imperium og er i dag en af ​​de fire historiske regioner i Kroatien. Kulturhistorien er meget tydelig i området, og Split er en interessant blanding af gammelt og nyt.

I Split kan du blandt andet besøge kulturelle seværdigheder såsom ruinerne af den romerske kejser Diocletians palads, som er på UNESCOs verdensarvsliste. Her er ligeledes populære strande med barer og musik, men også mindre strande lidt længere væk, hvor du kan nyde den afslappede stemning med lokalbefolkningen. Ved byens gamle mure er masser af barer, restauranter og shoppinggader. Hvis du ønsker et afbræk fra storbyen kan du leje en bil eller hoppe på en bus for at besøge de mindre byer og fantastiske vandfald i området.

1. BESØG STORSLÅEDE NATIONALPARKER

Nationalparkerne Krka og Sibenik er begge populære destinationer pga. deres spektakulære landskaber. Her er ufatteligt frodige naturområder med store vandfald og flotte stier tilpasset både børn og voksne.

Fra Split arrangeres der dagsture til disse og andre af Kroatiens fantastiske vandfald. Hvis du vil undgå de planlagte dagsture med andre turister er det også muligt at eksempelvis leje en bil og køre de 90 kilometer fra Split til vandfaldene i Krka. Der er også færre turister ved nationalparkerne uden for højsæsonen i juli og august.

2. LEJ EN BIL OG UDFORSK KYSTEN

En lejebil gør det bekvemt og ligetil at udforske Split-Dalmatien. Udlejningsbiler kan hentes og afleveres ved lufthavnen i Split, og de er relativt billige selv i en hel uge. Den dalmatiske kyst er værd at udforske. Her kan man ofte finde skjulte strande nær de små landsbyer.

Der er eksempelvis en pragtfuld stenstrand med krystalklart vand 50 kilometer syd for Split nær landsbyen Brela. Stranden hedder Podrace og ligger med skøn udsigt over kysten.

3. OPDAG EN VERDEN AF ”GAME OF THRONES”

Mange af scenerne i den populære tv-serie ”Game of Thrones” er optaget i Kroatien. Find stederne og se om du kan genkende dem fra serien.

Vi kan hjælpe lidt på vej. I Dubrovnik finder du meget af King’s Landing og kun 15 km fra Split er Klis-fæstningen, hvor mange af scenerne i Meereen blev optaget.